• DSC_2630.png
 • DSC_2590.png
 • Eduardo-fiskar-gadda.png
 • Bergslagtramp-1b.png
 • Spaning-efter-oring_2.png
 • DSC_2701.png
 • juli-014.png
 • unga_fiskare_garhyttean.png
 • DSC_2585.png
 • collage_cykel.png
 • DSC_2616.png
 • Bergslagtramp-1.png

Uppdateras ej längre

Denna sida visar vad som hände 2008 till 2014. Den uppdateras inte längre. 

Projektexempel 2007-2014

Kvinnor ombord

kvinnor ombord Marie Lekare

Foto: Marie Lekare

Smedjebackens båtklubb

När projekt Kvinnor ombord startades 2010 var ambitionen att öka livskvaliteten och sjösäkerheten för alla ombord, samt att skapa ett båtliv där män och kvinnor kan vistas på lika villkor, berättar projektledaren Marie Lekare.

Smedjebackens Båtklubb gjorde först en förstudie som sedan mynnade ut i ett storskaligt projekt. Kvinnor ombord genomfördes i form av en motivations- och utbildningssatsning riktad mot kvinnor inom fritidsbåtlivet. Nu fortsätter båtklubben att hålla kurser tillsammans med ABF i ”Lär dig manövrera din egen båt” samt ”Förarintyg”. Dessutom erbjuds årlig avrostning för tidigare deltagare.

- När vi summerar resultaten får vi ihop ökad livskvalitet, ökad sjösäkerhet, ökad jämställdhet och en ökad försäljning för båtbranschen, då många av kvinnorna rapporterar om ett ökat intresse för inköp till båtlivet, berättar Marie stolt.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-7720

Projektperiod: 2010-0101 – 2011-03-31

Projektområde: Smedjebackens kommun. Deltagare från Smedjebacken, Ludvika, Grängesberg, Kopparberg och Stockholm

Finansiering: 288.480 kronor varav 192.320 kr från Leader Bergslagen och 72.320 kr ideellt arbete

Kontaktperson: Marie Lekare

Läs mer: www.smedjebackensbatklubb.se

KURJ-banan förstudien

KURJ SR Inga Korsback

Foto: sverigesradio.se Inga Korsbäck

En bred uppslutning av föreningar och företag verksamma runt en gammal banvall (KURJ-banan) ville utreda möjligheterna att göra en cykelväg på banvallen mellan Riddarhyttan och Köping.

Syftet var att öka turismen och småföretagandet i regionen, samt öka säkerheten för cyklister.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-3929

Projektperiod: 2009-04-28 – 2010-06-30

Projektområde: Regionalt i Västmanland, Skinnskattebergs kommun

Finansiering: 71.962 kronor varav 25.500 kr från Leader Bergslagen och 46.462 kr ideellt arbete

Kontaktperson: Catharina Gyllenhammar Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: http://www.kulturbygd.se/KURJ.htm

Radioinslag om projektet. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5071174

 

Utemiljö Åvestbogården

Marknad2013 avestbo byalag

Foto: Julmarknaden 2013 www.avestbobyalag.se

Åvestbo byalag

Byalaget jobbade för att skapa en samlingsplats för föreningar, företag och boende i alla åldrar i sin bygd.

- Projektet startade med inköp av två trädgårdsbord med bänk som placerades i vår dunge där man kan sitta och se på vår årliga majbrasa. Vi skaffade även flaggstång med tillhörande vimpel till framsidan av bystugan. Vi skaffade även vackra trädgårdsmöbler till vår inglasade altan, samt till den öppna delen av altanen. Barnen fick en lekstuga tillhörande barnmöbler och leksaker, liksom en sandlåda med tillbehör. Vi skaffade även en gungställning med olika gungor för olika åldrar, berättar projektledaren Helen Fahlin.

Åvestbo byalag är aktivt och har genomfört flera projekt under årens lopp. Ett välbesökt evenemang är den årliga julmarknaden.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-5601

Projektperiod: 2009

Projektområde: Lokalt i Åvestbo, Fagersta kommun

Finansiering: 80.000 kronor varav 70.000 kr från Leader Bergslagen

Kontaktperson: Helen Fahlin Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: www.avestbobyalag.se

Vision Dalkarlshyttan förstudie

lindesbergs golfklubb

Foto: www.lindesbergsgk.se

Denna Förstudie hade syftet att undersöka möjligheterna till att anlägga en citycamping på Dalkarlshyttan. Svaret var entydigt: Förutsättningarna var goda, tack vare bra placering, marken färdig för att ta emot campingvagnar, möjligheter till ombyggnad av befintliga byggnader fanns, och behovet av en central camping var stor.

Vad hände sen?

- Förstudien gav en bra grund att jobba vidare på, berättar projektledaren Anders Svensson. Golfklubben jobbade sen vidare på med frågan och byggde en stugcamping. Fem stugor med två lägenheter i varje, 40 kvm, mycket moderna med kök och all utrustning.

Däremot var husvagnscampingen inte klar våren 2014, utan kommunen håller på med frågan och ska besluta om den slutgiltiga placeringen, eftersom det funnits olika förslag.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-3928

Projektperiod: 2009

Projektområde: Lokalt i Lindesbergs kommun

Finansiering: 75.987 kronor varav 47.900 kr från Leader Bergslagen och 28.087 kr ideellt arbete

Kontaktperson: Anders Svensson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: www.lindesbergsgk.se

Järnkraft

Ullbagge2012 2

Foto: M.Sydholm

Järnboås Bygdegårdsförening

Bygdegårdsföreningen drev projekteten Järnkraft 1 och Järnkraft 2 för att utveckla och marknadsföra Järnboås-bygden i Nora. Satsningen resulterade i en befolkningsökning där mer än hälften av de inflyttade hade en koppling till projekt Järnkrafts arbete.

Sammanlagt tillkom över 100 invånare fördelat på 18 barnfamiljer och 10 par utan barn. Inflyttningen gav Järnboås skola, förskola och fritidshem ytterligare drygt 25 barn och trenden fortsätter även efter att projektet är avslutat. Nu är det istället bostadsbrist i bygden.

- Om vi trivs och stannar kvar är vi de bästa ambassadörerna som kan berätta om bygden, visa vår bygd och få ännu flera att hitta hit, berättar projektledaren Kristina Dybeck. Här lever vi drömmen om landet – året runt.

Idag fortsätter utvecklingen med hjälp av ideella krafter samt ett aktiebolag som driver matbutik, café och bensinstation. Fiberbredband är på gång till fastigheterna. Hemsidan uppdateras kontinuerligt, Tidningen Land utsåg Järnboås till en Superby 2013 och Landsbygdsgalan prisade projektet med en Ullbagge år 2012.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-7722 samt 2010-7771

Projektperiod: 2009 - 2012

Projektområde: Lokalt i Järnboåsbygden, Nora kommun

Finansiering Järnkraft 1: 860.014 kronor varav 412.419 kr från Leader Bergslagen och 447.595 kr ideellt arbete

Kontaktperson: Kristina Dybeck, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-6660782

Läs mer: www.jarnboas.se

 

Bärkebygdens gårdskött

butik-akes-slakt-okand

Foto: www.akesslakt.se

Åkes Slakt och Styckning AB

Denna förstudie resulterade i att vi skapade ett gemensamt varumärke för lokal köttproduktion, Bärkebygdens Gårdskött. Projektet öppnade väg för samarbeten mellan aktörer som normalt inte arbetar i nätverk.

Vi påbörjade ett samarbete mellan lokala producenter, undersökte gemensamma kanaler, diskuterade bedömningssytem, upptagningsområden, kvalitetssäkring, prissättning, aktiviteter mm. I Bergslagen behövs alternativa näringar jämte traditionellt jordbruk, men det nya måste kunna kombineras med befintlig verksamhet, t ex i form av besöksgårdar, gårdsaktiviteter etc.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-4398

Projektperiod: 2009 – 2010

Projektområde: Lokalt i Söderbärke, Smedjebackens kommun

Kontaktperson: Annelie Andersson, Åkes Slakt och Styckning AB Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 0240-650484

Läs mer: http://akesslakt.se/

Kanot och Naturturism längs Svartälven

Svartalven-bild-region-orebro

- Med detta projekt ville vi satsa på den turistiska infrastrukturen kring och längs Svartälven, skriver projektledaren. Vi ville utveckla och förbättra rastplatserna för att skapa bättre förutsättningar för de entreprenörer som verkar i området. Dessutom ville vi satsa på att göra kanotloppet ”Blackriver Race” till ett erkänt nationell kanotlopp.

- Resultatet av ett sådant här projekt ser man inte på en gång, utan erfarenheterna säger att en ny rastplats behöver en inkörningsperiod för att etableras, skriver Maria Dahlqvist i projektrapporten.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-3930

Projektperiod: 2010

Projektområde: Lokalt i Hällefors kommun

Kontaktperson: Maria Dahlqvist, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tintin-centrum

Stiftelsen Nora järnvägsmuseum och veteranjärnväg

Vi genomförde en förstudie och undersökte möjligheten att starta ett svenskt Tintin-centrum i Pershyttan. I området finns också ett månbas-projekt. Vi gjorde digitala 3D modeller av byggnaderna i området, Storgruvans lave och anrikningsverk.

-        Syftet med projektet var att bredda utbudet för turistvisningar i Pershyttan bergmansby med målgruppen ungdomar och barn.

(Niklas Järvstråt, koordinator)

Moulinsart, som äger rättigheterna till Tintin var först intresserade av ett Tintin-cemtrum, men avböjde senare vilket gjorde att vi inte kunde fortsätta på Tintin-temat.

Fyra år senare, vad gör du nu Niklas?

-        Månbasprojektet höll lite längre än Tintinprojektet. Med ett par av fastighetsägarna runtomkring som var negativt inställda till arrangemang i Pershyttan blev det för tungrott att driva igenom alla tillstånd som krävdes.

-        Nu bor jag i Storbritannien och letar efter passande historiska miljöer för att återstarta månbasprojektet. Här finns dessutom ett officiellt stöd på hög nivå vilket gör det lättare att få tillstånd när vi väl hittat rätt plats.

Fakta om projektet

Journalnummer: 2009-2674

Projektperiod: 2009-02-02 – 2009-08-31

Projektområde: Lokalt i Järle, Örebro kommun

Finansiering: 147.520 kronor varav 50.000 kr från Leader Bergslagen och 97.520 kr ideellt arbete

Kontaktperson: Niklas Järvstråt

Läs mer: http://slideplayer.se/slide/1940215/

EU logo sjv logo