• unga_fiskare_garhyttean.png
 • juli-014.png
 • DSC_2585.png
 • Bergslagtramp-1.png
 • DSC_2630.png
 • DSC_2590.png
 • Bergslagtramp-1b.png
 • DSC_2616.png
 • collage_cykel.png
 • DSC_2701.png
 • Spaning-efter-oring_2.png
 • Eduardo-fiskar-gadda.png

Uppdateras ej längre

Denna sida visar vad som hände 2008 till 2014. Den uppdateras inte längre. 

Nya handlingsplanen är på gång!

Vad händer?

Den frågan får jag ofta nu. Vad händer med de nya pengarna? När får vi veta? När kan man söka nya projektstöd? Vad kan man söka till?

Svaret är att ingenting är klart än, men att det ändå börjar röra på sig.

Fler fonder att söka ur

Den stora nyheten för Leader-perioden 2014-2020 är att Leader-områdena ska få arbeta med alla EU:s strukturfonder. Landsbygdsfonden, precis som förra perioden, men också Regionala utvecklingsfonden och Socialfonden. För ett område som Bergslagen, med en stolt industritradition och avancerade tekniska företag, parallellt med väldigt lite yrkesmässigt jordbruk är naturligtvis detta väldigt intressant.

Just nu pågår ett arbete med att skriva vår nya utvecklingsstrategi. Den ska skickas till Jordbruksverket senast den 1 december.

Förankring av strategin i Bergslagen pågår

Strategin ska vara väl förankrad hos er i området, och bygga på de möjligheter och styrkor vi har i Bergslagen. Alla samtal vi haft med er genom åren, alla gånger vi har träffats, alla era tankar som ni har delgett oss, alla gånger ni har sagt "vi borde..." är sådant som vi har med oss när vi nu försöker sammanställa en enhetlig bild och en plan för hur vi ska använda pengarna. Har du ändå tankar och idéer som du vill prata om - tveka inte att höra av dig till verksamhetsledare Barbro på 070-6556670 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det är nu du har chansen!

kloten 26 sep 2014

Partnerskapsträff

Nyligen hade vi en träff med ett antal personer från organisationer i hela vårt område, där vi fick mycket bra synpunkter med oss. Såna här träffar är alltid jättespännande, för det blir alltid en massa personer som aldrig har träffats tidigare och som finner varandra. Många av organisationerna är sådana som vi inte har haft tillfälle att prata så mycket med tidigare, och många har därför ganska liten erfarenhet av Leader, och det gör det extra spännande.

Den 29 oktober träffar vi också alla nyvalda kommunalråd och oppositionsråd i vårt område. Med tanke på valresultaten i våra kommuner blir det också ett spännande möte, och vi har redan fått flera nya, positiva kontakter.

Under november månad kommer vi också att kalla till en extra stämma för våra medlemsorganisationer. Avsikten är att medlemmarna på stämman ska anta den strategi som ska skickas till Jordbruksverket.

Senaste uppgiften från Jordbruksverket är att Leader-områdena ska få ett besked om nästa programperiod strax före sommaren 2015, och att verksamheten ska kunna komma igång efter sommaren. Vi jobbar på så mycket vi kan, så att det i alla fall inte handlar om oss om saker blir försenade.

Vår vision är att vi tillsammans gör Bergslagen till en bättre plats att besöka, bo och verka i. Den visionen har i alla fall jag. Har du?

EU logo sjv logo