• DSC_2590.png
 • unga_fiskare_garhyttean.png
 • DSC_2585.png
 • DSC_2701.png
 • Bergslagtramp-1.png
 • DSC_2616.png
 • collage_cykel.png
 • Spaning-efter-oring_2.png
 • DSC_2630.png
 • Bergslagtramp-1b.png
 • juli-014.png
 • Eduardo-fiskar-gadda.png

Uppdateras ej längre

Denna sida visar vad som hände 2008 till 2014. Den uppdateras inte längre. 

Egna projekt

Omställning i praktiken

omstallning i praktiken skylt

Samarbete över Leadergränserna

För att stärka lokala omställningsinitiativ hade Leader Bergslagen samarbetsprojektet Omställning i Praktiken tillsammans med Leader Gästrikebygden år 2013-2014.

Hjulsjö och Lindesberg valdes ut

Fyra pilotbyar valdes ut (två i Bergslagen, två i Gästrikebygden) och de fick projekthandledning, finansiering, studieresor och medieträning.

I Bergslagen deltog Hjulsjö med projektet "Vi börjar med en ko", där andelskon Betsy köptes in för att byborna ville lära sig matproduktion. Projektet lever vidare. Hösten 2014 skaffade familjerna i Hjulsjö ännu en fjällko som sällskap till Betsy, samt för att kunna tillverka mer mjölkprodukter.

I Lindesberg togs initiativet till att starta en ekonomisk förening för att tillverka solenergi till försäljning. Anläggningen skulle placeras på en gymnasieskolas tak och byggas i samarbete med det lokala energibolaget och det lokala fastighetsbolaget.

Se kortfilmen om projektet här:

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/_IT6S8M5QM4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Besök även sajterna:

www.omstallningipraktiken.se

www.solelilindesberg.se

www.hjulsjobygden.se 

Leader Bergslagens Sommarlovsentreprenörer

 SLE loggo sv2014 Sommarlovsentreprenör i Bergslagen

 

Vi söker just dig!

Vi kan göra denna sommar till den bästa och oförglömliga sommaren någonsin, men vi behöver din hjälp. Sök till Sommarlovsentreprenörerna 2014 och ta steget mot att förverkliga din DRÖM! 

Är du mellan 15-20 år så kan du, själv eller tillsammans med en kompis, driva något eget under sommaren. Som Sommarlovsentreprenör får du 2 000 kr, stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej". Du kommer att lära dig massor om företagsamhet och entreprenörskap på ett garanterat roligt sätt.

Läs mer här!

Ansöka kan du göra här >> (Gäller Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar.)

Läs mer: Leader Bergslagens Sommarlovsentreprenörer

Mitt sommarprojekt

Mitt Sommarprojekt stimulerar ungdomar till att våga genomföra sina drömmar. Detta gör Bergslagen till en bättre plats att besöka, bo och verka i.

Information och inspiration

Så här går det till, steg för steg

1) Du har en egen idé på en aktivitet, ett evenemang, ett projekt som du vill genomföra i din kommun under sommaren.

2) Du fyller i sommarjobbsansökan i din kommun. Bifoga en kort presentation av din idé. Kommunen och Leader Bergslagen gör ett urval. Får du jobbet garanteras du stöttning av en handledare i genomförandet av ditt projekt.

3) Du startar jobbperioden med en uppstartsträff. Du får stöd med att komma igång och får träffa andra unga projektledare från Bergslagen. Du lär dig att konkretisera din projektide, skriva en handlingsplan samt söka projektpengar.

4) Under 2-3 veckor jobbar du med genomförandet av ditt projekt. Du har kontinuerlig kontakt med din handledare för att diskutera hur det går i projektet och för att få fler verktyg för att kunna gå vidare.

5) Vid projektavslut träffas vi alla igen för att utvärdera hur det gått samt skriver projektrapport. Vi diskuterar vad som händer i fortsättningen. Kanske vill ni fortsätta att träffas, nätverka och utveckla idéer!

Kontaktuppgifter:
Projektledare:
Katarina Nordin
Tel: 0721-788056 eller 08-581 69002 (går också till mobil)
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Läs mer: Mitt sommarprojekt

EU logo sjv logo